WERKZOEKENDENprojecten

 

intensieve begeleiding en bemiddeling naar werk voor anderstalige werkzoekenden

Samen met De winning en Arbeidskansen organiseert Alternatief een intensieve begeleiding en bemiddeling naar werk voor anderstalige werkzoekenden uit Limburg.

Wat kan je verwachten?

Wat deze begeleiding typeert, is dat ons aanbod is aangepast aan werkzoekenden met een beperkte kennis van de Nederlandse taal. Ieder traject vertrekt vanuit de persoonlijke situatie, het functioneren, de competenties en interesses van de deelnemer. Deze begeleiding is daarom niet enkel belangrijk voor een toekomstige tewerkstelling, maar zal je ook versterken in je persoonlijke ontwikkeling en verdere loopbaan. Een begeleiding duurt maximaal 12 maanden.

heb je interesse in deze begeleiding?

Deze begeleiding richt zich tot anderstalige werkzoekenden (NWWZ), die nood hebben aan een intensieve begeleiding en bemiddeling naar werk. Ben je werkzoekend en heb je interesse in de begeleiding? Neem dan contact op met je consulent van VDAB.

Brugproject

In het brugproject leren jongeren uit het deeltijds beroepsonderwijs onder intensieve begeleiding werken in een bedrijf. Het betreft jongeren die arbeidsbereid zijn maar hun arbeidsgerichte attitudes en vaardigheden nog verder moeten ontwikkelen. Ze hebben nood aan opleiding, bemiddeling en gestructureerde begeleiding voordat ze toe zijn aan reguliere tewerkstelling. Dit gedurende 18 u per week. Binnen Alternatief doen de jongeren ervaring op in diverse projecten zoals horeca, groenwerk, onthaal, bouw en fietsherstelling.

ibal

Intensieve Begeleiding Alternerend Leren in samenwerkingsverband met Arktos Limburg, Noord Limburgs Open Atelier, De ploeg en De Winning.

IBAL staat voor Intensieve Begeleiding Alternerend Leren. het is een project specifiek voor jongeren uit leren en werken waarbij de focus ligt op een duurzame tewerkstelling.

Er zijn twee soorten IBAL-trajecten:

– IBAL voor jongeren ‘te oriënteren’. Onze coach begeleidt de jongere in zijn zoektocht naar een tewerkstelling. Dit door individuele begeleidingen als groepsvorming. Elk traject is uniek en op maat van de jongere. Dit is een traject van 20 begeleidingsuren en maximum 4 maanden.
– IBAL voor jongeren met een tewerkstelling: onze coach volgt de jongere nauw op, waarbij de focus ligt op een duurzame tewerkstelling. We realiseren een win-winsituatie, voor zowel de jongere, de werkgever als het CDO, door het aanreiken van een begeleiding op maat voor iedere betrokkene. Dit is een traject van 20 begeleidingsuren en maximum 6 maanden.

Duurzame tewerkstelling staat steeds centraal tijdens een traject maar Alternatief kiest er voor om, indien nodig, te werken rond randvoorwaarden. Door middel van onze Missing Link methodiek krijgen we een breder beeld van het leven van de jongere. Alle levensdomeinen krijgen aandacht en in samenspraak met de jongeren bieden we begeleiding waar nodig. Deze methodiek kan de jongere ook een antwoord bieden op de vragen ‘wie ben ik?’ en ‘wat wil ik?’.

technische screenings voor verschillende beroepsgroepen

Samen met Alternatief, De Sluis, Arbeidskansen, De Wroeter, Team Alken, De Ploeg en De Biehal organiseert De Winning technische screeningen voor zeven verschillende beroepsgroepen. Dit aanbod richt zich tot de Limburgse werkzoekende asielzoekers. Het doel van een screening is het in kaart brengen over welke technische competenties en arbeidsattitudes de werkzoekende beschikt in functie van  een bepaald beroep en welk niveau hierin behaald wordt.

Wat deze technische screeningen typeert, is dat ze zijn afgestemd op de noden van anderstaligen. Gedurende maximaal één werkdag bewijzen de deelnemers dat ze het beroep kunnen uitvoeren via gesimuleerde oefeningen op een realistische werkvloer. Deelnemers die een technische screening succesvol doorlopen, worden door een consulent van VDAB verder begeleid naar een passende job. We organiseren technische screeningen voor zeven beroepsgroepen:

  • Bouw/hout voor werkzoekenden met interesse in een job als handlanger bouw, metselaar, schilder, stukadoor machinaal houtbewerker;
  • Metaal voor werkzoekenden met interesse in een job als halfautomaatlasser, TIG-lasser, monteur van staalbouwelementen of productieoperator metaalbewerking;
  • Groen voor werkzoekenden met interesse in een job als medewerker groene ruimten of tuinbouwer;
  • Horeca voor werkzoekenden met interesse in een job als hulpkelner-zaalmedewerker, hulpkok-keukenmedewerker of grootkeukenmedewerker;
  • Diensten voor werkzoekenden met interesse in een job als schoonmaker bij mensen thuis of van ruimten en lokalen, kleermaker en (assistent)-kapper;
  • Logistiek en transport voor werkzoekenden met interesse in een job als heftruckchauffeur/reachtruckchauffeur, magazijnmedewerker, lader/losser en vrachtwagenbestuurder vaste wagen;
  • Automobiel voor werkzoekenden met interesse in een job als onderhoudsmecanicien van personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen en carrosier.

Heb je interesse in een screening of ken je iemand die nood heeft aan dit aanbod?
Neem dan contact op met een consulent van VDAB om de mogelijkheden te bespreken.

Deze acties worden georganiseerd met middelen van Vlaanderen, VDAB en Europa.
Vzw De Winning is promotor in dit project.