Leren en werken: ‘Kraanmachinist, dat is onze droomjob.’

Voor Jarne (17 jaar) en Thomas (15 jaar) zit het er weer op. Ze sloten hun traject deeltijds leren succesvol af bij de groendienst van Alternatief in Heusden-Zolder. De jongeheren laten mekaar nog niet los. Ze zetten beide hun traject leren en werken verder bij Jos Bloemen BVBA.

Wat hebben jullie bij Alternatief bijgeleerd?

Jarne: Ik had al ervaring met buitenwerk. Ook op school hebben we geleerd om met bosmaaiers en dergelijke te werken. Vooral de attitudes op het werk waren in het begin een uitdaging. Wat moet ik doen als ik ziek ben, wat als ik te laat kom,… . Dit was nieuw voor mij. Nu zie ik ook in waarom dit belangrijk is.

Thomas: Ik vond het vooral fijn dat we de dingen die we leerden op school in de praktijk konden omzetten. Op het werk leer je veel meer dan op school. Wat ik hier vooral heb geleerd, is samenwerken met alle mensen op de werkvloer. Het team van de groendienst is heel divers. Dit komt zeker van pas in mijn volgende job.

Waar zien jullie jezelf binnen 5 jaar?

Jarne + Thomas: Eerst onszelf bewijzen bij Jos Bloemen om dan door te groeien naar kraan- en graafmachinist. De theorie voor zo’n opleiding tot kraanmachinist is zwaar en je Nederlands moet goed zijn.

Thomas: Na 25 jaar werken in de bouw zie ik een overstap naar de politie ook nog wel zitten.

Jarne en Thomas zijn beide leerlingen uit het Spectrumcollege in Beringen. Via een traject leren en werken behalen ze de nodige certificaten en ervaring om na het secundair stevig op de arbeidsmarkt te staan. Leerlingbegeleidster Karen matcht de jongeren met verschillende werkgevers. Hierbij houdt ze rekening met het groeipad van de leerlingen. Bij Alternatief ligt vooral de nadruk op attitudetraining, leren samenwerken en in dit geval buitenwerk. Binnen Alternatief coacht Marleen de leerlingen gedurende hun stageperiode.